Dit is hoe je een allergie voor wolvet herkent
Wolallergie is zeldzaam en wordt vaak verward met een gevoeligheid voor wol. Bij gevoeligheid reageert de huid op de ruwe vezels van schapenwol, vooral bij mensen met een droge huid of eczeem. Vaak denken ze allergisch te zijn, terwijl het meestal gaat om irritatie door de structuur van de wol.
In zeldzame gevallen kan er wel een echte allergie zijn voor lanoline, een natuurlijke olie in wol. Maar hoe kun je het verschil herkennen?
Welke klachten geeft een allergie voor wolvet?
Deze klachten door wolvet (lanoline dus) bestaan vaak uit de vorming van eczeem op de plek waar de huid in contact komt met het wolvet. Dit eczeem bestaat meestal uit rode plekken die jeuken. Soms zie je ook bobbeltjes, blaasjes en schilfers en kan de eczeemplek nat worden. Als je al eczeem hebt, kan dit eczeem erger worden.
Als je allergisch bent aan wolvet, kun je dus beter geen schapenwol gebruiken. Kies voor een natuurlijk product dat geen wolvet bevat, zoals katoen of zijde, of voor synthetisch materiaal.
Hoe weet je of je een allergie voor wolvet hebt? Doe de gebruikerstest
Als je niet weet of je allergisch bent voor wolvet, dan bestaat er een simpele methode om dit te testen. Doe hiervoor een pluk wol in de plooi van je elleboog (of gebruik een beetje crème waar lanoline in verwerkt zit). Laat deze pluk een paar dagen zitten (aangeraden wordt tot maximaal 14 dagen) en als er binnen die tijd niets te zien is en je krijgt geen jeuk, dan is de kans heel groot dat je van wolvet geen klachten krijgt. Deze methode heet de gebruikerstest.
Lees ook:
Als je niet allergisch bent, dan kun je wol gewoon gebruiken. Als je wel een jeuk, roodheid of uitslag krijgt, dan ben je waarschijnlijk allergisch voor wolvet en kun je beter geen Loperswol gebruiken.