Alles over ruitertenen: symptomen, oorzaak en behandeling
Heb je al eens gehoord van een ruiterteen? Dat is een teen die scheef staat, soms zelfs een beetje verstopt onder een andere teen of dubbelgevouwen. Meestal is het de kleine teen die onder zijn buurman schuift. Die teen draait zodanig dat je vaak op de zijkant van je nagelriem loopt, wat behoorlijk pijnlijk kan zijn en flinke eeltvorming kan veroorzaken.
We leggen je graag uit wat dit inhoudt. Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten over een ruiterteen.
Wat is een ruiterteen nu precies?
Een ruiterteen, ook bekend als hamerteen, is eigenlijk gewoon een scheefgegroeide teen. Het kan erg vervelend zijn omdat het pijnlijk is en je dagelijkse activiteiten kan beïnvloeden. Lekker wandelen in Averbode of Edingen, is voor de meeste mensen met een ruiterteen niet fijn. Typische klachten die vaak voorkomen zijn pijn en ongemak, vooral als je strakke schoenen draagt. Je teen kan er ook vreemd uit gaan zien, een beetje naar beneden of opzij gebogen.
Daarnaast kunnen er eeltplekken en likdoorns ontstaan die voor extra last zorgen en het bewegen van de teen bemoeilijken, wat zelfs simpel lopen lastiger maakt.
Wil je meer weten over hoe je comfortabel kunt blijven wandelen? Lees dan ook: De weg naar wandelpret: Ontdek de voordelen van lid worden van een wandelclub.
Hamerteen: wat zijn de symptomen?
Heb je last van een hamerteen of ruiterteen? Meestal merk je dit aan je tweede, derde of vierde teen, terwijl je grote en kleine teen vaak niet worden getroffen. Maar hoe weet je nu zeker of je een hamerteen hebt? Een hamerteen herken je aan het middenstuk van je teen dat naar beneden buigt, waardoor je teen een beetje een hamervorm krijgt, vandaar ook de naam. En ja, dat kan best pijnlijk zijn: het veroorzaakt pijn, maakt je teen stijf, en bewegen wordt moeilijker en vaak pijnlijk. Hamertenen kunnen je zelfs uit balans brengen.
Alsof dat nog niet vervelend genoeg is, kan die afwijkende stand van je teen ook nog eens een likdoorn of eksteroog veroorzaken. Zo’n harde, pijnlijke plek ontstaat door te veel druk en wrijving. In ernstige gevallen kan lopen een echte uitdaging worden. Ontdek hier hoe je een eksteroog verwijdert.
Wat te doen aan scheve tenen?
Wat kun je doen tegen scheve tenen? Er bestaan verschillende manieren die je tenen rechtzetten zonder operatie en ook de pijn van een ruiterteen verzachten. Het begint allemaal met het kiezen van de juiste schoenen. Zorg voor genoeg ruimte voor je tenen door te kiezen voor schoenen met een brede neus. Zo verminder je de druk rondom je tenen.
Ook orthopedische inlegzolen kunnen helpen. Die zorgen voor ondersteuning van je voetboog en verminderen de drukpunten op je tenen. Een bezoekje aan de fysiotherapeut is ook geen slecht idee. Die kan je specifieke oefeningen laten doen om je voetspieren te versterken, wat helpt om je tenen weer natuurlijker te plaatsen.
Mocht dat allemaal niet baten, dan is een operatie om je tenen recht te zetten een laatste redmiddel. Maar probeer eerst eens loperswol tussen je tenen te doen. Dit zachte materiaal fungeert als een natuurlijke teenspreider en vermindert wrijving. Het helpt je tenen in een rechte positie te brengen en verlicht de pijn bij het lopen en staan. Wil je meer weten over hoe dit precies werkt? Lees dan ons artikel over schapenwol en lanoline, en ontdek waarom dit zo goed is voor je huid.
Lees ook: Wanneer is Loperswol af te raden?
Tenslotte kun je ook nog kiezen voor een corrigerende siliconen teenorthese, die helpt je tenen in een natuurlijke positie te houden. Wil je meer weten over deze behandeling tegen scheve tenen? In deze YouTube-video legt een podotherapeut uit hoe het werkt.
Ruitertenen: Waarom groeien tenen over elkaar?
Ruitertenen ontstaan wanneer je tenen over elkaar beginnen te groeien. Maar waarom gebeurt dit? De exacte oorzaak van hamertenen is niet altijd duidelijk, maar vaak heeft het te maken met onevenwichtige spierkrachten rond je teen. Sommige pezen in je voet trekken sterker dan andere, waardoor je teen in een vreemde positie gedwongen kan worden.
Ook slecht passende, te strakke schoenen kunnen je tenen in onnatuurlijke posities duwen. Ontdek hier wanneer het tijd is om je wandelschoenen te vervangen. Soms is het ook gewoon een kwestie van aanleg of pech, en zijn je voeten van nature gevoeliger voor dit soort problemen.
Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.
Bekijk hier onze producten.
Als je meer wilt weten over de prijzen van onze producten, lees dan wat Loperswol nou precies kost.
Vind hier de antwoorden op veelgestelde vragen, mocht je vraag er niet tussen staan, vul dan het contactformulier op die pagina in.