Wandelen Zonder Blaren

View Original

Alles wat je moet weten over Haglundse Exostose

Voel je een pijnlijke, harde bult aan de achterkant van je hiel? Is hij ook wat rood? Dan heb je misschien last van Haglundse exostose. Dit gebeurt als je hiel vaak onder druk staat, waardoor het bot daar dikker wordt en er een bult ontstaat, meestal waar de achillespees aanhecht. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn.

In dit artikel leggen we je precies uit wat Haglundse exostose is en hoe je ermee om kunt gaan.

Haglundse exostose: wat is dat eigenlijk? 

De symptomen van haglundse exostose

Zoals gezegd: haglundse exostose is een ambetante blessure waarbij je hiel extra bot heeft aangemaakt. Daardoor vergroeit je hiel, wat resulteert in een puntvormige rand aan je bot. Vrij pijnlijk, vooral bij het bewegen en het op- en aflopen van trappen. Maar naast pijn zijn er ook nog enkele andere symptomen die kunnen wijzen op haglundse exostose. 

  • Pijn en een harde bult aan de achterkant van je hiel

  • In het begin doet het vooral drukpijn, maar later constante pijn

  • De hiel is geïrriteerd en rood, warm en dik

  • Pijn bij (hard)lopen en springen

  • Soms raakt ook de slijmbeurs bij de achillespees ontstoken, wat leidt tot zwelling en roodheid.

Wil je zeker weten of je last hebt van Haglundse exostose? Dan kun je het beste een röntgenfoto laten maken. 

Bij wie komt haglundse exostose voor?

Deze aandoening, vaak veroorzaakt door slecht passende schoenen, is vernoemd naar de Zweedse dokter Patrick Haglund, die het in 1928 ontdekte. Het staat ook wel bekend als de 'pump bump', omdat hoge hakken vaak de schuldige zijn. 

Het is dan ook niet verrassend dat vrouwen hier vaker last van hebben dan mannen. Maar ook schaatsers kunnen ermee te maken krijgen, omdat strakke schaatsen langdurige druk op de hiel uitoefenen. Bovendien zijn sommige mensen van nature gevoeliger voor Haglundse exostose door de vorm van hun hielbeen.

Lees ook: Blarenpleisters: werken ze echt? 

Gaat Haglundse exostose vanzelf weg?

Nee. Jammer genoeg gaat Haglundse exostose niet vanzelf weg. Die vervelende bult blijft als je niets doet. Maar met de juiste schoenen en soms wat aanpassingen in je levensstijl kun je de pijn op de achterkant van je hiel wel aanpakken. En dan kun je - hopelijk - weer snel pijnvrij genieten van mooie wandeltochten door België. 

Lees ook:

Haglundse exostose: wat kun je eraan doen?

Oke, deze blessure gaat niet vanzelf weg. Maar wat kun je er dan concreet aan doen? 

  • Draag ruime schoenen (en laat die hakken even staan) om de druk te verlichten. Denk aan schoenen met een zachte of rond aflopende hielkap. 

  • Je schoenen aanpassen, misschien wat oprekken of de versteviging eruit halen.

  • In sommige gevallen is een operatie nodig om het botuitsteeksel te verwijderen.

Vaak helpt het al om de druk op de pijnlijke plek te verlichten. Dit kan bijvoorbeeld ook met een pluk schapenwol. Ontdek hier waarom deze wol zo goed voor je huid is. Als dat niet genoeg is, kan een operatie overwogen worden.

Is wandelen op slippers een goed idee? 

Bij warm weer kunnen slippers of ruimere schoenen tijdelijk helpen om de wrijving te verminderen, maar dit is geen permanente oplossing. Als je besluit om slippers te dragen, kies dan voor modellen die je voeten voldoende steun geven.

Goedkope slippers met weinig tot geen demping zijn meestal geen goede keuze. Sandalen kunnen ook een goede optie zijn als je last hebt van haglundse exostose, omdat ze door de bandjes iets meer steun bieden dan slippers.

Lees ook: Wanneer is het tijd om je wandelschoenen te vervangen? 

Operatief verwijderen van Haglundse exostose

In sommige gevallen is de Haglundse exostose zo uitgebreid, dat er niets anders opzit dan een operatie. Hiermee reken je af met de pijnklachten en wordt de extra hoeveelheid bot aan je hiel verwijderd.

Eerst maken ze een klein sneetje aan de zijkant van je hiel om de bult te verwijderen. Belangrijk hierbij is dat ze genoeg bot wegnemen om te voorkomen dat het terugkomt. Na het hechten krijg je een drukverband dat je na ongeveer twee dagen zelf mag verwijderen.

De ervaringen met deze Haglundse exostose operatie verschillen van persoon tot persoon. Velen voelen een flinke verbetering na het herstel. De operatie is meestal simpel en duurt niet lang (ongeveer een uur). Goed om te weten: verdoving zorgt ervoor dat je niets voelt. Ontdek hier meer over het operatief verwijderen van Haglundse exostose

Kan Haglundse exostose terugkeren? 

Ja, helaas is dat vaak het geval. Als de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt, kan de exostose terugkomen. Voetstanden of activiteiten die je hiel belasten, verhogen het risico. De juiste schoenen, goede kousen, het aanpassen van activiteiten en eventueel het gebruik van inlegzooltjes kunnen helpen om dit te voorkomen.

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.