Waar is wandelen goed voor? De gezondheidsvoordelen van wandelen
Dag in dag uit zit je uren aan een stuk achter je computer. Je komt thuis van het werk, schoenen uit, sloefen aan en je ploft in de zetel. “Wat een dag.”
Onze sedentaire manier van leven heeft ervoor gezorgd dat we ons veel bewuster moeten zijn van de manieren waarop we ons lichaam bewegen. Dat je geen zin hebt om na je werk nog uren in de fitness te gaan zitten, dat begrijpen we. Maar zelfs een korte wandeling voor of na je avondeten kan grote gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.
En dat is nodig, want of je je er nu bewust van bent of niet, je lichaam hunkert naar beweging. Dit is hoe wandelen je fysiek en mentaal gezonder maakt.
De fysieke gezondheidsvoordelen van wandelen
Heb je twee voeten en een paar schoenen, dan ben je klaar om te vertrekken. Wandelen is namelijk een van de eenvoudigste en meest toegankelijke vormen van lichaamsbeweging. En toch wordt het zo vaak vergeten. We sommen hieronder daarom ook graag enkele van de fysieke voordelen van wandelen op.
Wandelen is goed voor je hart- en bloedvaten
Een van de belangrijkste voordelen van wandelen is het gunstige effect op je hart- en bloedvaten. Wanneer je gaat wandelen, verhoogt je hartslag, waardoor de bloedcirculatie wordt verbeterd en je bloeddruk wordt verlaagd. Het bevordert dus een gezonde bloedsomloop, waardoor het het risico op hartziekten aanzienlijk kan verminderen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig wandelen een lager risico hebben op hartaanvallen en beroertes in vergelijking met degenen die sedentaire levensstijlen volgen.
Gewichtsbeheersing
Dit is uiteraard een van de meest voor de hand liggende, maar ook een van de meest onderschatte gezondheidsvoordelen van wandelen: gewichtsverlies. Doordat wandelen je hartslag vaak binnen een optimale range houdt, schakelt je lichaam sneller over op vetverbranding. Hoewel wandelen minder intensief is dan hardlopen of zwemmen, kun je er nog steeds redelijk wat calorieën mee verbranden. Als je op een normaal tempo wandelt van 4,5 tot 5,1 km/u, verbrand je ongeveer 222 tot 331 kcal per uur. Wandel je stevig door, bijna 6 km/u? Dan verbrand je ongeveer 271 tot 406 kcal per uur.
Wandelen versterkt je spieren en gewrichten
Naast de voordelen voor je hart en je gewichtsregulatie, zorgt wandelen er ook voor dat je spieren en gewrichten versterken. Tijdens een wandeling worden de spieren in je benen, heupen en kern geactiveerd en versterkt. Dat kan leiden tot verbeterde spierkracht en tonus, wat op zijn beurt weer zorgt voor een verhoogde stabiliteit en balans. Bovendien kan wandelen ook het risico op artritisklachten verminderen.
Wandelen verbetert je spijsvertering
Dat je darmen een weerspiegeling zijn van de algemen gezondheid van je lichaam, dat is ondertussen wel duidelijk. Maar wist je dat ook wandelen een enorm positieve invloed heeft op de vertering van je maaltijd? Doordat deze low-impact activiteit de peristaltiek, de knijpbeweging van je darmen, bevordert, zorgt het voor een vlottere vertering van je eten en minder constipatie. Een korte wandeling van een kwartiertje na je avondeten kan je spijsverteringssysteem stimuleren en ongemakken zoals een opgeblazen gevoel of indigestie verminderen.
De mentale gezondheidsvoordelen van wandelen
Naast de lichamelijk voordelen van wandelen, biedt deze activiteit ook aanzienlijke voordelen voor je mentale gezondheid. Het is niet alleen een manier om je lichaam in beweging te houden, maar ook een manier om je gezonde geest een boost te geven.
Wandelen vermindert stress en angst
Of je nu een rondje rond de blok of de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela wandelt, het heeft een opmerkelijk kalmerend effect op de geest. Het fysieke ritme van wandelen in combinatie met de verandering van omgeving helpt je om stressniveaus te verlagen en angst te verminderen.
Wanneer je wandelt, produceert je lichaam namelijk endorfines, ook wel de “feel-good” hormonen genoemd, die een gevoel van welzijn en ontspanning bevorderen. Onderzoek toont aan dat een dagelijkse wandeling van zelfs 20 tot 30 minuten kan helpen bij het verminderen van symptomen van angststoornissen en het bevorderen van een rustigere geest.
Tip: 's Ochtends zijn je cortisollevels, het stresshormoon, vaak het hoogst. Door je dag te beginnen met een ochtendwandeling verlaag je niet alleen je stressniveaus, maar start je ook verfrist en energiek aan de dag.
Wandelen boost je creativiteit en probleemoplossing
Ken je dat ‘AHA-moment’ waar zovelen het vaak over hebben? Wel, ik durf te wedden dat 80% van deze momenten plaatsvinden tijdens een wandeling. Wandelen geeft namelijk een boost aan je creativiteit en probleemoplossend denken. Heb je dus een writersblock? Heb je geen ideeën? Zit je met een probleem en vind je geen uitweg? Een simpele wandeling kan het antwoord bieden. Het proberen waard, toch?
Sociale voordelen van wandelen
Tot slot hebben we uiteraard ook nog het sociale luik, want wandelen zorgt ervoor dat ‘ge nekeer buiten en onder de mensen komt’. Wandelen is dus een uitstekende manier om je sociale contacten te onderhouden en te versterken. Of je nu met vrienden, familie of collega's wandelt, het gezamenlijke ritme en de informele setting van een wandeling maken gesprekken makkelijker en ontspannender.
Samengevat is wandelen dus veel meer dan zomaar het plaatsen van de ene voet na de andere. Het is een simpele, eenvoudige en leuke activiteit die niet alleen je fysieke gezondheid bevordert, maar ook je mentale welzijn en sociale leven versterkt.
Of je nu de stress van een drukke dag van je af wil stappen, je creatieve gedachten wil bevorderen of je sociale netwerk wil uitbreiden, wandelen doet meer dan alleen het verbeteren van je conditie. Door regelmatig te wandelen, investeer je in een gezonder, gelukkiger en socialer leven. En geef toe, wie wil dat nu niet?