Hoe verwijder je een eksteroog?
Heb je last van een eksteroog? Dit vervelende voetkwaaltje – ook wel een likdoorn genoemd, komt door te veel druk of wrijving op je voet. Het probleem zit ‘m vaak in een paar knellende schoenen of die hoge hakken die eigenlijk net niet lekker zitten.
In deze blogpost vertellen we je alles over eksterogen: wat ze zijn, hoe ze ontstaan, en natuurlijk: hoe je een eksteroog verwijdert.
Waarom krijg je eigenlijk eksterogen?
Voordat we ingaan op hoe je een eksteroog verwijdert, is het belangrijk om te weten hoe een eksteroog ontstaat. Eksterogen zijn eigenlijk een manier van je huid om zichzelf te beschermen. Ze ontstaan door constante druk of wrijving op dezelfde plek.
Verkeerde schoenen spelen hierbij vaak een grote rol. Schoenen die te strak zitten, niet goed passen of hoge hakken die je tenen in een onnatuurlijke positie dwingen, kunnen allemaal eksterogen veroorzaken. Ook bepaalde voetstanden, zoals platvoeten of hoge voetbogen, verhogen de kans op een eksteroog tijdens het lopen. Dit komt voornamelijk weer door de onjuiste verdeling van druk.
Hoe herken je een eksteroog?
Een eksteroog herken je aan een kleine, harde bult op je huid – vaak pijnlijk als je erop drukt. Ze zijn meestal te vinden op plekken waar veel druk of wrijving is, zoals de bovenkant van je tenen of de zijkant van je kleine teen. In tegenstelling tot wratten hebben eksterogen geen zwarte puntjes (bloedvaten) in het midden. Blaren zijn zachter en gevuld met vocht, in tegenstelling tot de harde kern van een eksteroog.
Een beginnende eksteroog herken je aan een geelachtige, ronde verdikking van de voethuid. Vaak zit deze pijnlijke plek in de buurt van je tenen en is het enkele millimeters groot.
Eksteroog verwijderen
Nu je weet wat eksterogen zijn en hoe je ze herkent, is de belangrijkste vraag: hoe verwijder je een eksteroog? Belangrijk om te weten: een eksteroog verdwijnt meestal niet vanzelf en kan steeds pijnlijker worden. Er is een aantal manieren waarop je het zelf kunt behandelen. Wanneer je er zelf niet in slaagt, ga dan langs je huisarts of pedicure.
Hieronder vind je onze tips om je voeten eksteroog-vrij te maken.
Professionele verwijdering: Zoals gezegd: het is mogelijk om je eksteroog professioneel te laten verwijderen door een specialist. Hij of zij maakt gebruik van instrumenten zoals een mesje of freesje voor verlichting van de pijn en snel herstel. Je eksteroog zal dan direct verwijderd worden en daarmee ook je pijn.
Likdoornpleisters en -pennen: Er zijn producten zoals likdoornpleisters, die salicylzuur bevatten en de huid verzachten, waardoor een eksteroog gemakkelijker verwijderd kan worden. Likdoornpennen werken op vergelijkbare wijze door de huid week te maken.
Een pluk wol: Voor extra comfort tijdens het lopen kan schapenwol, een product rijk aan lanoline, worden gebruikt. De wol wordt direct op de huid geplaatst en vermindert de pijn door de druk te verzachten.
Vijlen en schrapen: Voor sommige eksterogen kan voorzichtig vijlen met een blokje puimsteen na het weken in warm water helpen. Het wordt aangeraden dit zachtjes te doen om beschadiging van de huid te voorkomen. Is je eksteroog best groot of pijnlijk? Dan is het slim om een voetspecialist in te schakelen. Die weet precies hoe hij het probleem professioneel aanpakt. Zo ben je snel weer op de been.
Lees ook:
Nieuwsgierig naar meer manieren voor het verwijderen van eksterogen? In deze YouTube-video geeft een dermatoloog advies over een eksteroog verwijderen.
Eksteroog verwijderen tussen tenen
Eksterogen tussen je tenen kunnen extra lastig zijn door de vochtige omgeving en beperkte ruimte. Hier is zachte behandeling belangrijk, zoals het aanbrengen van verzachtende crèmes of likdoornpleisters speciaal ontworpen voor deze gevoelige gebieden. Het dragen van teenspreiders of wol kan helpen om de druk te verminderen en verdere wrijving te voorkomen.
Lees ook: Wanneer is Loperswol af te raden?
Eksteroog onder voet verwijderen
Eksterogen onder je voet vereisen een aanpak die zowel de druk verlicht als de huid verzacht. Goede inlegzolen die de druk verdelen en het gebruik van zachte, verzachtende crèmes kunnen helpen. Mocht dat niet genoeg zijn, dan kan een pedicure met de juiste tools je uit de brand helpen. Maar probeer alsjeblieft niet zelf dokter te spelen door te snijden of schrapen – dat kan misgaan en voor nare infecties zorgen.
Eksteroog verwijderen: wat kun je nog meer proberen?
Naast de standaardaanpak zijn er ook wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Denk aan teatreeolie, citroensap of zelfs knoflook. De effecten van deze middeltjes zijn wisselend en niet altijd wetenschappelijk bewezen. Voor sommigen bieden ze tijdelijke verlichting, maar een echte oplossing is het vaak niet. Heb je een gevoelige huid of voetproblemen? Wees dan extra voorzichtig met deze middeltjes.
Hoe voorkom je eksterogen?
Het beste is natuurlijk om eksterogen te vermijden. Draag schoenen die lekker zitten, niet knellen en je tenen de ruimte geven. Goede sokken helpen ook om wrijving te voorkomen. En houd je voeten in de gaten: als je merkt dat ergens te veel druk op staat, doe er dan wat aan voordat het misgaat.
Eksteroog verwijderen: wanneer langs de dokter?
Hoewel eksterogen vaak meer een irritatie dan een ernstig gezondheidsprobleem zijn, kunnen ze soms leiden tot complicaties zoals infecties, onderliggende voetproblemen of zweren, vooral bij mensen met diabetes of een slechte bloedsomloop. In zulke gevallen is het belangrijk om medische hulp te zoeken.
Eksteroog verwijderen voor mensen met diabetes
Heb je diabetes en last van een eksteroog? Probeer het dan niet zelf op te lossen, maar ga langs bij je huisarts. Met diabetes heb je namelijk een groter risico op voetcomplicaties. Beter het zekere voor het onzekere nemen.
Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.
Bekijk hier onze producten.
Als je meer wilt weten over de prijzen van onze producten, lees dan wat Loperswol nou precies kost.
Vind hier de antwoorden op veelgestelde vragen, mocht je vraag er niet tussen staan, vul dan het contactformulier op die pagina in.