Likdoorn of wrat: zó zie je het verschil
Sta je op het punt om een wandeling te maken en voel je iets ongemakkelijks aan je voet? Het zou een likdoorn of een wrat kunnen zijn.
Maar hoe weet je welke van beide het is? Geen zorgen, wij helpen je het verschil te zien. In dit artikel leggen we het uit.
Wat is een wrat?
Een kleine, ruwe indringer die plotseling opduikt op je huid. Dát is een wrat, een veelvoorkomend huidprobleem, veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Deze ongewenste gasten zijn niet kieskeurig over hun locatie en kunnen overal op je lichaam verschijnen, maar ze hebben een voorkeur voor de handen en voeten.
Verschillende typen wratten
De meest voorkomende soorten zijn:
Gewone wratten: Deze kleine bultjes met een ruw oppervlak zijn vaak te vinden op handen en knieën, waar ze een stille aanwezigheid vormen.
Voetwratten: Ofwel verruca plantaris, deze wratten maken hun thuis op de voetzolen. Door de constante druk tijdens het lopen, kunnen ze een pijnlijke uitdaging zijn.
En wat is een likdoorn?
Likdoorns (ook wel eeltknobbels) zijn de stille getuigen van je dagelijkse avonturen. Deze harde, pijnlijke plekken van verdikte huid vormen zich als gevolg van druk en wrijving. Ze kunnen een onaangename herinnering zijn aan die lange wandeltochten of je nieuwe schoenen die nog ingelopen moeten worden.
Verschillende typen likdoorns
Harde likdoorns: Deze compacte, harde plekken verschijnen vaak op de buitenkant van je tenen, waar de huid weinig beschermend vet heeft.
Zachte likdoorns: Deze variant is zachter en wordt vaak gevonden tussen de tenen, waar de vochtige omgeving een zachte textuur bevordert.
Hoe diep kan een likdoorn zitten?
Een likdoorn kan vrij diep in je huid zitten, vooral als deze zich onder je voetzool, aan de zijkant van je voeten of tussen je tenen bevindt. De kern van een likdoorn is vaak een verhoornde, wigvormige eeltplek die in het midden erg hard kan zijn en enkele millimeters groot is. Door de druk van schoenen kan het eelt naar binnen worden gedrukt, wat pijn kan veroorzaken, vooral tijdens het wandelen. Het is belangrijk om likdoorns te behandelen, omdat ze niet vanzelf verdwijnen en voor veel ongemak kunnen zorgen.
Likdoorn of wrat: wat is het verschil?
Het grootste verschil tussen een wrat en een likdoorn is de oorzaak. Wratten worden veroorzaakt door een virus, terwijl likdoorns het resultaat zijn van druk. Wratten hebben een ruw oppervlak met kleine zwarte puntjes (bloedvaten), terwijl likdoorns een gladde, harde bult vormen.
Wrat of likdoorn verwijderen, kan dat?
Wratten kunnen soms vanzelf verdwijnen, maar als ze blijven hangen, kan bevriezing of medicatie nodig zijn. Likdoorns? Die kun je verzachten met een goede likdoornpleister of een bezoekje aan de pedicure.
Lees ook: Blaar doorprikken of niet?
Kan ik een likdoorn zelf verwijderen?
Ja, het is mogelijk om zelf een likdoorn te verwijderen. Maar let op, het vereist een zachte hand en het juiste gereedschap. Begin met een voetbadje om de huid te verzachten, gevolgd door een voorzichtige behandeling met een puimsteen of voetvijl. Er zijn ook speciale likdoornpleisters en crèmes die je kunt gebruiken. Een pluk wol kan ook pijnverlichting bieden.
Maar let wel op: als je diabetes hebt of een andere aandoening waardoor je voeten extra aandacht nodig hebben, is het beter om een professional te raadplegen. Zo voorkom je onnodige risico’s en houd je je voeten blij en gezond.
Lees ook: Wanneer is Loperswol af te raden?
Kan ik een wrat zelf verwijderen?
Ja, het is mogelijk om zelfstandig een wrat te verwijderen. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar bij de drogist die je kunnen helpen, zoals behandelingen met salicylzuur. Deze zijn beschikbaar in de vorm van crèmes, gels of pleisters en kunnen effectief zijn bij het verwijderen van wratten.
Geduld is hierbij een schone zaak, want het kan enkele weken duren voordat je resultaat ziet. Is de wrat groot? Zit de wrat op een gevoelige plek? Of twijfel je of het wel een wrat is? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen. Zij of hij kan je voorzien van de juiste behandeling en advies.
Kan een likdoornpleister op een wrat?
Het is mogelijk om een likdoornpleister op een wrat te gebruiken, aangezien de werkzame stof in veel likdoornpleisters, salicylzuur, ook wordt gebruikt voor de behandeling van wratten. Salicylzuur helpt de bovenste laag van de huid zacht te maken, waardoor de wrat na verloop van tijd kan verminderen. Het is echter belangrijk om de omliggende gezonde huid te beschermen, bijvoorbeeld door een likdoornring te gebruiken of een dun laagje vaseline aan te brengen vóórdat je de likdoornpleister op de wrat aanbrengt.
Overweeg jij een likdoornpleister op een wrat te gebruiken? Dan blijft het raadzaam om eerst met een zorgverlener te overleggen, vooral als de wrat zich op een gevoelige plek bevindt of als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt.
Wandelen zonder zorgen
Met deze tips kun je hopelijk weer zorgeloos genieten van je wandelingen, zonder dat een likdoorn of wrat roet in het eten gooit. En onthoud: bij twijfel over of je te maken hebt met een likdoorn of wrat, laat een professional ernaar kijken.
Lees ook:
Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.
Bekijk hier onze producten.
Als je meer wilt weten over de prijzen van onze producten, lees dan wat Loperswol nou precies kost.
Vind hier de antwoorden op veelgestelde vragen, mocht je vraag er niet tussen staan, vul dan het contactformulier op die pagina in.