Wandelen Zonder Blaren

View Original

Likdoorn tussen de tenen: oorzaken en oplossingen

Heb je weleens last van een stekende pijn aan de buitenkant van je kleine teen, of misschien tussen je vierde en vijfde teen? Voel je het ook soms onder je voet, boven op een teen of aan de teentop? En merk je dat de pijn soms erger is dan anders?

Als je een glazig plekje met een gevoelige donkere kern in het midden ziet, dan heb je waarschijnlijk een likdoorn. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een likdoorn tussen de tenen.

Wat is een likdoorn? 

Een likdoorn, of 'eksteroog' zoals we in de volksmond zeggen, is een pijnlijke eeltplek die naar binnen groeit. Deze plekken ontstaan daar waar je huid onder druk staat of wrijving ondervindt, wat leidt tot meer eelt. Blijf deze druk aanhouden? Dan kan het eelt tussen je tenen zich ontwikkelen naar een likdoorn. 

Je vindt likdoorns meestal op je voet, boven op je tenen, op de teentop of tussen je vierde en vijfde teen. In het midden van de likdoorn tussen je tenen hopen alle dode huidcellen zich op. Dit donkere puntje is dus eigenlijk de naar binnen gegroeide eeltpit. Dit kan extreem pijnlijk zijn, vooral tijdens lopen kan het voelen alsof er een lange spijker in je voet zit.

Wat is een weke likdoorn?

We noemen een likdoorn tussen de tenen ook wel een 'weke likdoorn'. Dit komt doordat de huid daar zacht en vochtig is, in tegenstelling tot de huid onder je voeten of op je hielen. Deze likdoorns zijn vaak week en wit van kleur.

Lees ook: Likdoorn of wrat: zó zie je het verschil. 

Likdoorn tussen je tenen

Heb je een pijnlijke plek tussen de vierde en vijfde teen? Dit kan komen doordat je schoenen te smal zijn. Te smalle of puntige schoenen drukken je tenen tegen elkaar, waardoor er wrijving en druk ontstaat die kan leiden tot een likdoorn.

Een andere oorzaak van een likdoorn tussen je tenen is de stand van je tenen. Soms staan je tenen van nature dicht bij elkaar, of buigt je vijfde teen iets naar binnen. Ook dit kan wrijving; en dus een likdoorn tussen je tenen veroorzaken.

Wat kun je doen tegen een likdoorn tussen je tenen? 

Je kunt deze pijn van een likdoorn tussen je tenen verzachten door schapenwol te gebruiken. Wikkel wat schapenwol rond de getroffen teen om de druk te verminderen. Draag dit altijd binnen in je sok. Lees hier wanneer je best geen schapenwol tussen je tenen kunt gebruiken.

Daarnaast is het belangrijk geen smalle schoenen te dragen. Kies voor schoenen met een brede leest; dit is de basisvorm waaromheen de schoen wordt gemaakt.

Likdoorn op je teen of onder je voet 

Likdoorns ontstaan door constante druk, bijvoorbeeld door schoenen die te strak zitten of door een abnormale stand van je tenen, zoals bij hamertenen. Bij hamertenen zijn je tenen gebogen. En liggen ze dus niet plat op de grond. Dit zorgt ervoor dat bepaalde delen van de teen meer druk ervaren. Dit gebeurt vaak bij de toppen van de tenen, waar de teen tegen de schoen drukt.

Strakke schoenen of hoge hakken verhogen de druk op bepaalde delen van je voet. Dit veroorzaakt verdikking van je huid, wat kan leiden tot een likdoorn. Ook schoenen met een smalle leest drukken je tenen samen en veroorzaken frictie tussen je tenen, wat eveneens likdoorns kan veroorzaken.

Lees ook: Wanneer is het tijd om je wandelschoenen te vervangen?

Wat kun je doen tegen een likdoorn rondom je tenen? 

Heb je vaak last van likdoorns tussen rondom je tenen? Kies dan voor schoenen die voldoende ruimte laten voor je tenen, zodat ze niet tegen je schoen drukken. Hoe minder druk tussen je tenen, hoe beter. Deze druk kun je overigens ook verminderen door een pluk schapenwol tussen je tenen te stoppen. 

Ben je van plan de likdoorn te verwijderen met een speciale likdoornpleister? Pas dan wel op: Deze pleisters bevatten salicylzuur, een stof die je huid flink kan aantasten. Gebruik deze pleisters daarom nóóit op opengebarsten likdoorns tussen je tenen. Het is bovendien lastig om de pleister precies goed tussen je tenen te plaatsen, waardoor vaak ook gezonde huid wordt beschadigd. Gevolg: ontsteking tussen je tenen. 

Een beter alternatief: het viltringetje

Een veiligere optie is het viltringetje. Dit is ook gewoon bij de drogist verkrijgbaar. Pas het viltringetje aan door de bovenkant met een schaar rond af te knippen. Om de druk te verminderen, knip je het ringetje aan één kant door. Plaats het viltringetje zodanig dat de likdoorn precies in het gat valt en plak het af met een pleister. Zo verlicht je de druk op de likdoorn tussen je tenen. Ook een pluk zachte schapenwol kan helpen om de druk op je likdoorn te verminderen. Vilt is immers ook schapenwol.

Likdoorns tussen tenen: waarom keren ze terug? 

Heb je net je likdoorn tussen je tenen laten behandelen en merk je dat hij alweer terug is? Dit is een veelvoorkomend probleem. Waarom keren likdoorns tussen tenen terug? Een likdoorn komt over het algemeen niet zomaar terug; meestal is er een specifieke oorzaak. Blijf je bijvoorbeeld te kleine schoenen dragen? Dan is de kans groot dat de likdoorn tussen je tenen snel weer terugkeert. 

Laten we de veelvoorkomende oorzaken van likdoorns op een rij zetten:

  • Strakke schoenen: Schoenen die te strak zitten, knellen je tenen samen. Denk hierbij aan hoge hakken. Deze verhogen de druk op de voorvoet; en dus je tenen.

  • Schoenen met een spitse neus: Deze drukken je tenen in een onnatuurlijke positie. 

  • Dunne huid: De dunne huid tussen je tenen is kwetsbaarder voor druk en wrijving.

  • Standsafwijking van de voet: Afwijkingen zoals platvoeten of holvoeten kunnen extra drukpunten tussen je tenen creëren.

  • Veel belasting: Sporten of werken met zwaar gereedschap kan extra druk op je voeten leggen. 

Likdoorn tussen tenen zelf verwijderen: kan dat? 

Ja, dat kan zeker. Je kunt de likdoorn tussen je tenen laten verwijderen door een (medisch) pedicure, maar je kunt er tegenwoordig ook zelf mee aan de slag. Is er geen medische oorzaak* voor je likdoorn? Dan kun je ervoor kiezen de likdoorn tussen je tenen zelf te verwijderen. Volg deze stappen:

Stap 1: Neem eerst een warm voetenbad met soda. Laat je tenen ongeveer 10 minuten in dit warme water weken. Dit verzacht de huid tussen je tenen, wat het verwijderen van de likdoorn vergemakkelijkt.

Stap 2: Gebruik speciale likdoornpleisters of een zalf met salicylzuur. Deze middelen helpen het eelt boven de likdoorn los te maken. Laat de pleister ten minste 48 zitten. 

Stap 3: Snijd of vijl vervolgens heel voorzichtig de likdoorn tussen je tenen weg. Let op, snijden tussen je tenen kan lastig zijn. Wees voorzichtig dat je niet te veel huid wegschraapt. Dit kan leiden tot ontstekingen tussen je tenen. 

* Nogmaals: Als je last hebt van een verminderde gevoeligheid door slechte bloedsomloop, diabetes of zenuwbeschadiging, raadpleeg dan altijd eerst een arts voordat je zelf aan de slag gaat met het verwijderen van een likdoorn tussen je tenen. 

Lees ook: Hoe verwijder je een eksteroog? 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.