Wandelen Zonder Blaren

View Original

Wat de geur van schapenwol je kan vertellen

Aan schapenwol zit een geurtje, en dat is een goed teken. Het ruikt naar de natuur – naar gras, regen, wind en sneeuw, en naar het schaap dat een jaar lang de wol heeft geproduceerd.

De geur die je ruikt bij het openen van het zakje, komt voort uit het wolvet, ook wel lanoline genoemd, een natuurlijk bestanddeel dat de wol zijn helende eigenschappen geeft. In dit artikel lees je alles over de geur van schapenwol.

Hoe ruik je of je schapenwol goed is?

Als je een zakje met schapenwol opent, merk je meteen dat de wol vettig aanvoelt. Dat is een goed teken, want hoe meer wolvet, hoe beter de wol werkt tegen blaren. Maar er is nog een andere manier om te weten of je schapenwol effectief is tegen blaren en andere ongemakken aan je voeten: de geur.

De geur van schapenwol is niet altijd dezelfde. Het hangt af van het ras van het schaap, het seizoen waarin het geschoren is, de omgeving waarin het leefde en de manier waarop de wol is behandeld. Sommige schapenwol ruikt sterker dan andere, soms wat zoeter, soms wat frisser. Maar alle schapenwol heeft een karakteristieke geur die niet te ontkennen valt.

De geur van schapenwol is een indicator van de hoeveelheid wolvet die het bevat. Hoe sterker de geur, hoe meer wolvet, hoe beter de wol isoleert en hydrateert. Kortom, hoe meer de wol ruikt naar het schaap, hoe beter de wol is voor je voeten.

Waarom is ongewassen wol beter dan gewassen wol?

Je zou misschien denken dat schapenwol eerst gewassen moet worden, voordat je het kunt gebruiken. Verkeerd gedacht! Sterker nog, het is beter om schapenwol ongewassen te laten. Dat komt omdat het wassen van de wol het wolvet eruit haalt. Dat zou zonde zijn, want het wolvet is juist het bestanddeel dat schapenwol effectief maakt tegen blaren.

Wolvet zorgt, naast een bescherming tegen blaren, ook voor een isolerende werking, waardoor je voeten warm blijven als het koud is, en koel als het warm is. Daarnaast heeft het een antibacteriële en antischimmel werking, waardoor je voeten beschermd worden tegen infecties. Tot slot hydrateert de lanoline in de wol je huid, waardoor je voeten soepel en zacht blijven. Daarom is het belangrijk om schapenwol te kopen die vol zit met wolvet. En dat ruik je.

Eens de geur van de schapenwol verdwijnt…

Nu je weet waarom de geur van schapenwol zo belangrijk is, wil je natuurlijk weten hoe je schapenwol tegen blaren kunt gebruiken. Dat is heel eenvoudig. Je hebt alleen een zakje met schapenwol nodig.

Het maakt niet uit welke hoeveelheid je kiest, als de wol maar ongewassen is en lekker ruikt naar het schaap. Je kunt de wol gebruiken voor je tenen, je hielen, je wreef of je hele voet, afhankelijk van waar je gevoelig bent voor blaren. 

De wol zal je voet beschermen tegen wrijving, vocht en bacteriën. Je zult merken dat je voet soepeler aanvoelt en minder snel blaren krijgt. Je kunt de wol meerdere keren gebruiken, totdat de geur verdwijnt of de wol vervilt is. Dan kun je de wol weggooien of composteren, want het is biologisch afbreekbaar.

Afgesloten zakje: behoud van geur van schapenwol

Omdat we onze wol alleen met de hand schoonmaken en niet met zeep, blijft de geur van het schaap, ook na het scheren, in de wol zitten. Als je de wol uit het zakje haalt en je ruikt eraan, zul je deze geur ook herkennen. Het is deze geur die staat voor de effectiviteit van onze wol.

Omdat de wol vanaf het moment dat we het zakje hebben samengesteld tot aan het moment dat je het openmaakt, (bijna) luchtdicht verpakt heeft gezeten, kan de geur wat meer geconcentreerd zijn. Als het zakje even open is geweest en een beetje heeft kunnen ventileren, dan neutraliseert de geur over het algemeen weer.

Conclusie: Hoe sterker de geur, hoe beter de bescherming

Als je schapenwol tegen blaren overweegt, koop je best ongewassen schapenwol die nog vol zit met wolvet. Dat kun je zien aan de kleur, de textuur en de geur van de wol. Ga voor zachte wol, die vettig aanvoelt en waarin je nog een beetje het schaap terug ruikt. Hoe vettiger, hoe prettiger.