Wandelen Zonder Blaren

View Original

Pijn buitenkant voet? Dit doe je eraan

Je wandelritme zit goed, de zon op je gezicht, je bent een dikke kilometer aan het wandelen en dan opeens: pijn buitenkant voet. Lap!

Of je nu een fanatieke wandelaar bent, een hardloper of gewoon veel op je voeten staat, die stekende of zeurende pijn aan de buitenkant van je voet kan je wandelplezier (en je dagelijkse leven) flink verzuren.

Pijn aan de buitenkant van je voeten kan verschillende oorzaken hebben en kan daarom ook op verschillende manieren behandeld worden. Soms kan een simpel hulpmiddel al voldoende zijn om je weer pijnvrij op de been te krijgen. In dit artikel lees je er meer over.

Wat veroorzaakt pijn buitenkant voet?

Voetpijn aan de zijkant kan verschillende oorzaken hebben en vaak begint het met iets klein zoals verkeerde (wandel)schoenen of overbelasting van je voeten. Wanneer je hier echter niets aan doet, kan deze pijn evolueren tot veel meer dan zomaar een klein voetenkwaaltje. 

Meest voorkomende oorzaken pijn buitenkant voet:

  • Slechte schoenen: Je schoenen mogen je nog een fortuin gekost hebben, als ze niet zijn afgestemd op jouw voet en de activiteiten die je ermee doet, zijn ze waardeloos. De juiste wandelschoenen zijn essentieel voor gezonde voeten, aangename wandelingen en het voorkomen van pijn aan de buitenkant van je voet. Vooral wandelschoenen die niet goed passen (die te groot of te krap zitten) kunnen wrijving en irritatie veroorzaken, wat uiteindelijk resulteert in blaren, schaafwonden en pijn.

  • Slechte wandelsokken: De juiste wandelsokken kiezen voor je wandeling zijn minstens even belangrijk als de juiste wandelschoenen. Gewone sokken zijn namelijk niet vochtregulerend genoeg en kunnen al snel gaan schuren en wrijven, waardoor je blaren kunt krijgen en pijn aan de buitenkant van je voet. 

Lees ook: Hoe verzorg je een blaar: laten zitten of doorprikken?

  • Overbelasting: Na een lange wandeling of intensieve training kunnen je voeten nood hebben aan wat rust. Geef je dat niet, dan kun je jouw voeten overbelasten. Overbelasting wordt vaak veroorzaakt door het keer op keer herhalen van dezelfde beweging, waardoor de spieren en pezen in je voet simpelweg te veel hebben moeten werken.

  • Overpronatie of supinatie: Overwatte? Overpronatie of supinatie zijn termen die biomechanische problemen bij de voet beschrijven. Wanneer we spreken van ‘(over)pronatie’, wil dat zeggen dat je voet te ver naar binnen draait tijdens het wandelen. Bij supinatie gebeurt het omgekeerde en draait je voet te veel naar buiten tijdens het lopen. Beide wandelpatronen zorgen voor extra spanning  op de pezen en spieren in je voeten, wat resulteert in pijn aan de buitenkant van je voet.

  • Blessures: Het meest gevreesde woord van iedere sportieveling: blessures. We hoeven er geen tekening bij te maken dat pijn aan buitenkant voet een symptoom kan zijn van een onderliggende blessure. De meest voorkomende blessures aan de buitenkant van de voet zijn o.a. peroneus tendinitis (een ontsteking van de pees aan de buitenkant van je enkel), stressfracturen die veroorzaakt worden door herhaalde belasting of een val en bunions (knobbels aan de zijkant van de voet).

De reden van je pijn buitenkant voet erkennen, is de eerste stap richting herstel. Zodra je dat weet, kun je de juiste hulpmiddelen vinden om je voetpijn te verhelpen. 

Let op: Heb je constante pijn die je dagelijkse leven belemmert? Of heb je een van onderstaande symptomen? Ga dan altijd eerst ten rade bij een dokter. 

Pijn aan buitenkant voet kan een symptoom kan zijn van een onderliggende blessure.

Is de pijn buitenkant voet een teken van iets ernstigs?

Pijn is een zeer subjectief begrip. Het kan variëren van wat lichte irritatie tot een aanhoudende, stekende of zeurende pijn die je dagelijkse leven serieus beïnvloedt. Het is daarom belangrijk om de signalen van je lichaam (en van je voeten) te herkennen en te weten wanneer het tijd is om medische hulp in te schakelen.

Zeurende of stekende pijn buitenkant voet: Een van de meest voorkomende symptomen van pijn aan je voeten is een constante, zeurende pijn aan de buitenrand van je voet. Die pijn kan verergeren bij beweging of langdurig staan. 

Zwelling en roodheid: Als je voet gezwollen of rood is aan de buitenkant, is dit een teken dat er mogelijk een ontsteking of irritatie aan de pezen of spieren speelt. Zwelling gaat vaak gepaard met pijn en kan een indicatie zijn van een blessure die meer aandacht nodig heeft, zoals een verstuiking of een peesontsteking.

Gevoeligheid bij aanraking: Voelt de buitenkant van je voet gevoelig of pijnlijk aan als je erop duwt? Dan kan dat een teken zijn van een stressfractuur of een irritatie van het weefsel. Gevoeligheid in een specifiek gebied van de voet kan erop wijzen dat er iets aan de hand is dat verder onderzoek nodig heeft.

Moeite met lopen of staan: Als je merkt dat het steeds moeilijker wordt om op je voet te staan of te lopen zonder pijn, is het belangrijk om dit serieus te nemen. Dit kan wijzen op een ernstige blessure, zoals een breuk of een ernstige ontsteking, en kan verergeren als het niet goed behandeld wordt.

Heb je een van bovenstaande symptomen? Ga dan altijd eens langs bij een dokter om je voet verder te laten onderzoeken. Door de symptomen snel te herkennen, kun je sneller de juiste stappen (pun intended) ondernemen richting herstel.

Anatomie van de laterale zijde van de voet met spieren die pijn buitenkant voet kunnen veroorzaken.

Hoe kun je pijn buitenkant voet voorkomen?

Nu je weet wat de symptomen zijn van pijn aan de buitenkant van je voet en je kunt inschatten wanneer je best een dokter inschakelt, is het tijd om het te hebben over preventie: hoe kun je pijn aan de buitekant van je voet vermijden tijdens het wandelen, want voorkomen is nog steeds beter dan genezen. 

1. Kies de juiste wandelschoenen

Laat eens een wandel- en/of loopanalyse uitvoeren om te bepalen wat jouw gangpatroon is. Blijkt hieruit dat je overpronatie of onderpronatie hebt? Zorg dan dat je de juiste wandelschoenen kiest. Blijkt dat je plat- of klapvoeten hebt? Dan kan het aangeraden zijn een podoloog te raadplegen voor het opmeten van steunzolen. 

Lees ook: Wanneer is het tijd om je wandelschoenen te vervangen?

2. Train je voeten 

Ja, dat las je goed. Train je voeten om de spieren te versterken en pezen te versoepelen. Door regelmatig eenvoudige enkel- en voetversterkende oefeningen te doen, zal je op termijn je voetbelasting verminderen en zorg je ervoor dat de kans op pijn aan de buitenkant van je voet serieus vermindert. Ook rek- en strekoefeningen voor je voeten kunnen je verder helpen.

3. Gebruik schapenwol op gevoelige drukpunten 

Heb je de juiste wandelschoenen, maar heb je last van gevoelige drukpunten? Dan kun je hierop steeds een plukje schapenwol aanbrengen. Schapenwol is heel vettig, waardoor het de wrijving met je schoen zal verminderen en je hierdoor minder last zult hebben tijdens het wandelen. 

4. Gebruik ondersteunende hulpmiddelen

Naast schapenwol kun je ook nog enkele andere hulpmiddelen gebruiken om de pijn aan je voeten te vermijden. Denk daarbij aan voetbedden en orthopedische zolen. Deze worden gebruikt om de voet extra ondersteuning, comfort en stabiliteit te bieden. 

Wat te doen bij pijn aan de buitenkant van de voet?

Zit je toch met stekende pijn buitenkant voet, dan is het vooral belangrijk om voldoende rust te nemen. Laat je wandelschoenen even staan en focus op je gezondheid. Geef je voeten rust en gebruik ijs om ontsteking en zwelling te verminderen. Doe daarnaast ook geregeld wat rek- en strekoefeningen om je pezen en spieren soepel te houden en raadpleeg bij hevige of aanhoudende pijn altijd een arts of podoloog. 

Conclusie 

Pijn aan de buitenkant van je voet kan je dagelijkse leven en wandelplezier dus flink verstoren, maar gelukkig zijn er manieren om dit probleem aan te pakken. Door de juiste schoenen te dragen, je voeten goed te trainen en eventueel ondersteunende hulpmiddelen zoals voetbedden en Loperswol te gebruiken, kun je niet alleen de pijn verlichten, maar ook toekomstige klachten voorkomen. Blijf je voeten de aandacht geven die ze verdienen, want met de juiste aanpak sta je binnen de kortste keren weer snel en pijnvrij op je benen.

Veelgestelde vragen over pijn buitenkant voet

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.