Hoe verzorg je een blaar: laten zitten of doorprikken?
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: een lange wandeling, een avondje stappen, of een eerste dag met nieuwe schoenen eindigt met pijnlijke blaren.
Blaren kunnen flink opzwellen en het lopen pijnlijk maken. Misschien ben je dan geneigd om de blaar door te prikken om de druk te verlichten. Maar is dat eigenlijk wel zo’n goed idee? Je leest het in dit artikel.
Waarom krijg je blaren?
Blaren vormen zich door constante druk of wrijving, vaak veroorzaakt door schoenen of sokken die niet lekker zitten. Ook warmte en vochtigheid kunnen bijdragen aan het ontstaan van blaren. Een blaar, ook wel 'blein' genoemd, is een ophoping van vocht onder de opperhuid. Als je blijft doorlopen met een blaar, kan deze openscheuren, wat de kans op infecties en extra pijn vergroot.
Blaar openprikken of geduld hebben?
Veel mensen denken dat het doorprikken van een blaar de snelste oplossing is. Toch is het beter om geduld te hebben en te wachten tot de blaar vanzelf geneest. Dit duurt doorgaans enkele dagen, maar bij grotere blaren kan het zelfs weken duren. Zolang de blaar gesloten blijft, wordt vuil buiten gehouden en is de kans op infecties kleiner.
Wanneer kun je een blaar toch openprikken?
In sommige situaties, zoals bij zeer pijnlijke blaren of wanneer de kans groot is dat de blaar spontaan openbarst, kun je overwegen de blaar voorzichtig door te prikken. Dit gebeurt vaak tijdens lange wandelevenementen zoals de Vierdaagse, waarbij blaren worden doorgeprikt om ervoor te zorgen dat wandelaars comfortabel kunnen blijven lopen.
Zelf een blaar doorprikken: hoe doe je dat veilig?
Als het echt nodig is om een blaar door te prikken, is het belangrijk om dit op een hygiënische manier te doen. Volg deze stappen om infecties te voorkomen:
Begin met het wassen van je handen en reinig de huid rondom de blaar, bijvoorbeeld met alcohol of een ander ontsmettingsmiddel.
Gebruik dan een steriele naald en prik de blaar voorzichtig aan de zijkant, zo dicht mogelijk bij de huid. Laat het midden met rust. Nogmaals: Probeer de huid van de blaar zoveel mogelijk intact te laten, want deze dient als natuurlijke bescherming tegen infecties.
Vang het vocht op met een schoon watje en druk zachtjes om het overtollige vocht eruit te halen.
Ontsmet de wond nog een keer en dek af met een schone, steriele blarenpleister. Zorg er wel voor dat de huid rondom de blaar droog is voordat je de pleister aanbrengt. Dit zorgt voor een goede hechting van de pleister.
Maar let op: Het is altijd beter om de blaar intact te laten als het mogelijk is en deze niet door te prikken.
Blaar openprikken of niet: let op het type blaar
Wanneer je beslist of je een blaar moet doorprikken, is het belangrijk om eerst het type blaar te herkennen. De meeste blaren die we krijgen door wandelen, zijn druk- of wrijvingsblaren. Dit zijn blaren gevuld met een heldere vloeistof, veroorzaakt door herhaaldelijke wrijving of druk op de huid. Dit gebeurt vaak door schoenen die niet goed passen of door intensieve activiteiten zoals lange wandelingen of hardlopen.
Speciale soorten blaren:
Bloedblaren: Als je een blaar hebt die rood, donkerblauw of paars is, kan dit duiden op een bloedblaar. Dit betekent dat er een bloedvat onder de huid is beschadigd. Deze blaren moet je erg voorzichtig behandelen en idealiter niet zelf doorprikken..
Geïnfecteerde blaren: Als je blaren troebel of geelgroen zijn, kunnen ze geïnfecteerd zijn. Deze blaren, vooral als ze gepaard gaan met roodheid en pijn rondom de blaar, vereisen medische aandacht. Ga hiervoor naar een dokter.
Wat als je blaar toch open gaat?
Soms gaat een blaar vanzelf open tijdens het wandelen door de constante wrijving. Wat nu?
Zodra je merkt dat de blaar is opengegaan, stop dan gelijk met je activiteit en reinig de wond. Gebruik schoon water om de open blaar en de omliggende huid voorzichtig te wassen. Dit helpt om vuil en bacteriën te verwijderen die een infectie kunnen veroorzaken.
Dep de huid rondom de blaar zachtjes droog met een schone doek of gaasje. Vermijd wrijven, want dit kan de gevoelige huid verder irriteren.
Kies een blarenpleister, zoals die van Compeed. Deze pleisters zijn speciaal ontworpen om overtollig vocht van de wond op te nemen en bieden een beschermende laag tegen vuil en bacteriën. Ze zorgen ook voor een kussentje dat de pijn kan verlichten en helpt om druk te verdelen als je door moet gaan met wandelen.
Zorg ervoor dat de huid droog en schoon is voordat je de pleister aanbrengt. Volg de instructies op de verpakking voor de beste hechting en bescherming. Meestal betekent dit dat je de pleister in het midden van de blaar plaatst en vervolgens de zijkanten zorgvuldig gladstrijkt.
Afhankelijk van de hoeveelheid vocht die de blaar nog afgeeft, kan het nodig zijn om de pleister te vervangen. Controleer de pleister minstens eenmaal per dag om te zorgen dat deze nog goed vastzit en schoon is. Vervang de pleister als deze verzadigd raakt of los begint te laten.
Gedurende de dagen dat je de blaar behandelt, let goed op tekenen van infectie, zoals toenemende roodheid, pijn, zwelling of pus. Als een van deze symptomen verschijnt, is het raadzaam om medisch advies in te winnen.
Hoe voorkom je blaren? Begin bij de basis
Wil je zonder zorgen blijven genieten van je activiteiten? Een goede tip is om preventief schapenwol te gebruiken. Zodra je een blaar voelt opkomen, plaats dan een plukje schapenwol op de plek waar je verwacht dat een blaar kan ontstaan. De wol vermindert de druk en verlicht de pijn door wrijving tegen te gaan. Dit betekent dat je je dag niet hoeft te onderbreken en dat je huid meteen kan beginnen met genezen. Zorg er daarnaast ook voor dat je schoenen goed zitten en goed ingelopen zijn voordat je lange afstanden gaat wandelen.
Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.
Bekijk hier onze producten.
Als je meer wilt weten over de prijzen van onze producten, lees dan wat Loperswol nou precies kost.
Vind hier de antwoorden op veelgestelde vragen, mocht je vraag er niet tussen staan, vul dan het contactformulier op die pagina in.