Pijn aan hiel bij stappen: oorzaken en oplossingen
Yes, vakantie! Of weekend. Of een vrije dag. Tijd om een wandelroute uit te zoeken, je wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Maar wat als je bij elke stap pijn voelt in je hiel? Dat kan je wandelplezier aardig verpesten.
Ken je de oorzaak van je hielpijn? Dan is er meestal wel iets aan te doen. Zijn het je schoenen? Overbelasting? In dit artikel zetten we de oorzaken en oplossingen van hielpijn tijdens het stappen voor jou op een rijtje.
Waarom heb je pijn aan hiel bij stappen?
We weten allemaal dat we moeten sporten en dat wandelen goed voor je is. Het helpt je fysiek én mentaal gezond te blijven. Maar wat als je bij elke stap pijn voelt in je hiel? Dat kan je motivatie flink verminderen. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben. Spoiler alert: het ligt niet altijd aan je schoenen. Hieronder sommen we voor jou de meest voorkomende oorzaken van hielpijn op.
1. Pijn aan hiel door overbelasting
Een veelvoorkomende oorzaak van hielpijn is overbelasting. Lang stappen op een harde ondergrond kan je hielen flink belasten. Je voelt dit vaak al tijdens het stappen. Het hielweefsel, de aanhechting van pezen aan je hielbot en het vetkussen onder je hiel kunnen hierdoor gevoelig worden. Vooral als je ineens lange wandelingen maakt zonder je voeten de tijd te geven om eraan te wennen.
Wat kun je doen? → Bouw je wandelingen geleidelijk op en geef je hielen rust als ze pijn beginnen te doen. Het kan ook helpen om op zachtere ondergronden te wandelen. Denk hierbij aan gras of bospaden.
2. Hielpijn bij stappen door te weinig stabiliteit
Een verkeerde stand van je voeten tijdens het stappen kan ook hielpijn veroorzaken. Als je bijvoorbeeld overproneert (je voeten zakken naar binnen) of onderproneert (je voeten zakken naar buiten), staat je voet niet stabiel in je schoen. Hierdoor krijg je pijn in je hiel en voetboog of pijn aan de buitenkant van je voet. Vaak voel je deze pijn vooral 's ochtends, bij de eerste stappen uit bed.
3. Pijn aan hiel door slechte demping
Versleten wandelschoenen kunnen ook voor pijn aan je hiel zorgen. Wanneer de binnenzool of de buitenzool van je schoenen versleten is, bieden ze te weinig demping tijdens het stappen. Het gevolg is te veel druk op je hielbeen. De oplossing is eenvoudig: tijd voor nieuwe wandelschoenen.
4. Hielpijn door overgewicht
Ja, we weten het, het is niet leuk om te horen. Maar overgewicht kan ook een rol spelen bij pijnlijke hielen tijdens het stappen. Extra kilo's zorgen voor extra druk op je hielen. De oplossing? Probeer geleidelijk wat gewicht te verliezen door gezond te eten en regelmatig te bewegen. Een paar kilo's kwijtraken kan de pijn aan je hiel al flink verlichten of zelfs helemaal verhelpen.
Pijn aan hiel bij stappen: oplossingen
De oorzaak van je hielpijn is achterhaald. Check! Nu rest de vraag: hoe reken ik concreet af met deze hielpijn. We geven je hieronder enkele mogelijkheden.
Kies de juiste schoenen
Stap één is het dragen van de juiste schoenen. Zorg ervoor dat je schoenen goed passen en voldoende steun bieden aan je hiel. Vermijd hoge hakken en kies voor schoenen met een zachte, dempende zool. Zo verminder je de impact op je hielen tijdens het stappen. Dus heb je vaak last van hielpijn? Schaf dan een paar wandelschoenen met een stevige boogondersteuning en een zachte binnenzool aan.
Tip: Probeer verschillende schoenen uit in de winkel en loop er even mee rond. Goede schoenen voelen meteen fijn aan.
Gebruik hielpads, steunzolen of schapenwol
Hielpads of steunzolen kunnen extra ondersteuning bieden en de druk op je hielen verminderen. Deze zijn makkelijk verkrijgbaar en zijn eenvoudig in je schoenen te plaatsen. Ze helpen de impact van het lopen op harde oppervlakken te verzachten. Als je last hebt van pijnlijke hielen tijdens het stappen, kun je ook schapenwol gebruiken om drukpunten te verlichten. Ontdek hier hoe schapenwol helpt bij pijn aan hiel bij stappen.
Pas je activiteiten aan
Luister naar je lichaam. Voel je pijn aan je hiel tijdens het stappen? Probeer dan de intensiteit of duur van je wandelingen te verminderen. Als je gewend bent om lange wandelingen te maken, kies dan voor kortere routes of voeg extra rustmomenten toe. Zo geef je je hielen de kans om te herstellen.
Doe rekoefeningen
Rekoefeningen verminderen de spanning in je hiel. Een simpele oefening is het strekken van je tenen naar je toe terwijl je je been strekt. Dit kun je makkelijk doen met behulp van een handdoek. Ga op de grond zitten met gestrekte benen, leg een handdoek over je voetzolen en trek de uiteinden van de handdoek zachtjes naar je toe.
Wat zijn aandoeningen die pijn aan hiel bij stappen veroorzaken?
Pijn aan je hiel tijdens het stappen is vervelend, vooral als je graag wandelt of sport. Hier zijn enkele veelvoorkomende aandoeningen die die vervelende pijn bij het stappen kunnen veroorzaken:
Plantaire fasciitis en/of hielspoor
Stel je een dikke elastische band voor die loopt van je hiel naar je tenen. Deze band is je peesplaat en die kan ontsteken door overbelasting of het dragen van slechte schoenen. Dat is plantaire fasciitis. Gevolg: een scherpe pijn in je hiel bij elke stap, vooral 's ochtends als je uit bed stapt of na een tijdje te zitten. Het voelt dan alsof je op een punaise trapt.
Hielspoor is een benige uitgroei aan de onderkant van je hiel, en het ontstaat meestal door langdurige (over)belasting, zoals veel stappen op harde oppervlakken. Vaak komt het voor in combinatie met plantaire fasciitis. Bij elke stap voelt het alsof je op een Legoblokje stapt. Dit komt doordat de uitgroei het omliggende weefsel irriteert.
→ Hoe herken je het?: De pijn bij plantaire fasciitis is vaak het ergst bij de eerste stappen van de dag en kan daarna iets afnemen, maar komt meestal terug na lang staan of lopen. Bij hielspoor is de pijn scherp en zit precies onder je hiel, vaak in combinatie met de ontsteking van de peesplaat. Lees ook: Rusten met hielspoor: is het echt nodig?
Achillespeesontsteking
De achillespees is de grote pees aan de achterkant van je hiel. Je voelt hem goed als je op je tenen gaat staan. Deze pees kan ontsteken door overbelasting, vooral als je te snel te veel wilt doen, zonder een goede warming-up. Stel je voor dat je na maanden van stilzitten besluit om ineens meerdaagse trekkingen door België te maken. Dat kan je achillespees flink overbelasten. Een achillespeesontsteking zorgt voor pijn en stijfheid in je hiel en kuit, vooral bij het stappen.
Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.
Bekijk hier onze producten.
Als je meer wilt weten over de prijzen van onze producten, lees dan wat Loperswol nou precies kost.
Vind hier de antwoorden op veelgestelde vragen, mocht je vraag er niet tussen staan, vul dan het contactformulier op die pagina in.