Wandelen onder de sterrenhemel
Wandelen is niet voor niets zo populair in België. Van de gezellige Ardense bossen tot de prachtige Hoge Venen, ons kleine Belgenlandje heeft het allemaal. Maar wist je dat je ook ‘s nachts kunt gaan wandelen?
In dit artikel geven we je enkele hidden gems in België waar je met plezier voor uit je bed komt.
Waar kun je mooi sterrenkijken in België?
Sterrenkijken is iets wat we al van jongs af aan doen; pure verwondering. België biedt tal van locaties waar je kunt genieten van prachtige sterrennachten, ver weg van wat we noemen ‘lichtvervuiling’. Hier zijn enkele van de beste plekken:
Hoge Venen: Dit natuurpark, gelegen in de provincie Luik, staat bekend om zijn uitgestrekte veengebieden en minimale lichtvervuiling. Tijdens je wandelingen in de Hoge Venen kun je onder een kristalheldere hemel genieten van een onbelemmerd zicht op de sterren.
Ardennen: De Ardennen, in het zuiden van België, bieden een overvloed aan wandelpaden door beboste heuvels en valleien. 's Nachts bieden deze afgelegen gebieden een perfecte gelegenheid om samen met vrienden en familie de sterren te bewonderen.
Nationaal Park Hoge Kempen: Dit nationale park in Limburg en de provincie Luik beschikt over enkele van de donkerste nachthemels in België. Het is een geweldige locatie om te wandelen én om (vallende) sterren te spotten.
Pajottenland: Voor wandelaars die dichter bij Brussel willen blijven, biedt het Pajottenland een charmante omgeving voor nachtelijke (wandel)avonturen. De rustige plattelandsdorpen zorgen voor een serene omgeving om de sterren te bewonderen.
Observatoria: Slecht weer? Geen buitenmens? Dan heeft België tot slot ook enkele observatoria, zoals het Koninklijk Observatorium van België in Ukkel. Hoewel deze plaatsen meestal niet openstaan voor het publiek 's nachts, organiseren ze soms speciale evenementen waar je door krachtige telescopen naar de sterren kunt kijken.
Wat is er 's nachts allemaal te zien?
Oke, de beste sterrenkijklocaties in België, die weet je nu te vinden. Tijd om eens te kijken naar wat je 's nachts allemaal kunt zien tijdens je wandelingen.
Sterrenbeelden spotten in België
Sterrenbeelden maken al millennia lang deel uit van verhalen en mythes. Patronen van sterren die door de eeuwen heen verhalen en betekenissen hebben gekregen. Enkele bekende sterrenbeelden zijn Orion, met zijn opvallende riem van drie sterren en de Grote Beer, die lijkt op een steelpan. Sterrenbeelden voegen een mystiek element toe aan het sterrenkijken en je kunt je verbeelding de vrije loop laten gaan.
Wist je dat mensen die geboren zijn onder het sterrenbeeld Weegschaal soms bekendstaan als eeuwige twijfelaars? Ze willen alles altijd zo perfect en in balans hebben, dat ze zelfs kunnen twijfelen over de kleinste beslissingen, zoals welke (wandel)sokken ze moeten aantrekken. Dus als een Weegschaal een eeuwigheid nodig heeft om te beslissen of ze naar links of naar rechts willen gaan, weet je nu waarom!
De Melkweg spotten in België
De Melkweg, onze thuisbasis in de ruimte. Als een band van licht strekt deze zich uit over de ruimte. De Melkweg bevindt zich meestal aan de zuidelijke horizon, afhankelijk van het seizoen en het tijdstip van de nacht. Gebruik een sterrenkijk-app zoals SkyView om precies te weten waar je moet kijken.
Beste tijd om de Melkweg te zien
Tussen mei en september is de kern van de Melkweg het best zichtbaar. Dit is het helderste deel van de Melkweg. Zorg ervoor dat je tijdens of rond de nieuwe maan gaat, zodat het maanlicht je zicht niet verstoort.
Planeten spotten in België
Ons zonnestelsel kent acht planeten. Vroeger hadden we er negen, maar Pluto mag sinds 2006 niet meer meespelen met de grote jongens. Je kunt in België planeten spotten op verschillende tijden van het jaar en afhankelijk van hun positie ten opzichte van de zon.
Afhankelijk van de planeet zijn er specifieke momenten waarop ze beter zichtbaar zijn, zoals vlak voor zonsopgang of net na zonsondergang. Venus, bijvoorbeeld, staat bekend als de "Morgenster" of "Avondster" en is vaak goed te zien in de schemering. De wintermaanden zijn meestal ideaal voor het spotten van Jupiter en Saturnus, terwijl Mars vaak schittert met zijn roodachtige gloed in de herfst. Door een donkere plek te kiezen, ver weg van lichtvervuiling, heb je een grotere kans om meerdere planeten te zien met het blote oog.
De maan spotten in België
Janneke Maan, onze dichtstbijzijnde buur in de ruimte, heeft al sinds mensenheugenis een fascinatie losgeweekt onder wetenschappers, astronomen en dromers. Van mythen en legendes tot de eerste maanlanding in 1969. De maan is echter meer dan zomaar een zwevende, rotsachtige bol. Het beïnvloedt de getijden op aarde, stabiliseert ons klimaat en heeft een belangrijke rol gespeeld in de evolutie van het leven.
Wist je trouwens dat de maan langzaam van de aarde wegdrijft? Elk jaar beweegt de maan ongeveer 3,8 centimeter verder van de aarde. Dit komt door getijdenkrachten tussen de aarde en de maan. Hoewel dit weinig lijkt, heeft het op de lange termijn grote effecten: miljoenen jaren geleden was de maan veel dichterbij, en de dagen op aarde waren korter.
Kometen en meteorieten spotten in België
Ook kometen en meteorieten kunnen vanuit ons land gespot worden. Hoewel België geen uitgestrekte bergketens heeft zoals sommige van onze buurlanden, kun je bij heldere nachten en op donkere plekken, zonder veel lichtvervuiling toch genieten van een aantal kosmische spektakels.
Zo kun je bijvoorbeeld de Perseïden-meteorenzwerm bewonderen in augustus, wanneer de aarde door een wolk van stof en puin van een oude komeet trekt. Daarnaast zijn er soms kometen te zien die dicht genoeg bij de aarde komen om zelfs met het blote oog zichtbaar te zijn, zoals de komeet Neowise in 2020. Het vereist veel geduld en de juiste timing, maar de beloning is een schitterend hemels schouwspel dat je niet snel zult vergeten.
Conclusie
Kortom, de nachtelijke hemel boven België heeft echt heel veel moois te bieden – een hemel vol sterren en planeten. Kies een van de genoemde plekken, pak je verrekijker of telescoop en ga op pad voor een avontuur onder de sterren.
Vergeet niet om je goed voor te bereiden: trek warme kleding aan, neem een zaklamp met rood licht mee (dat helpt je nachtzicht te behouden) en neem een sterrenkaart mee om je weg te vinden. Dus, waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan, kijk omhoog, en laat je betoveren door de prachtige sterrennachten in België. Veel plezier met sterrenkijken!
Loperswol is vettige schapenwol tegen blaren en ander voetongemak.
Hoe Loperswol werkt: handig overzicht met alle basisinfo.
Leer meer over wol, wandelen en blaren.
Bekijk onze aanbiedingen.