Is vaseline goed tegen blaren?
Ken je dit: je hebt eindelijk je nieuwe schoenen aan, vertrekt naar je werk, maar halfverwege de dag… auw! Een blein. Zo'n klein, venijnig ding dat al snel uitgroeit tot een ergernis bij iedere stap. “Kan ik die schoenen nog retourneren?”
De volgende keer dat je schoenen bestelt, stel je jezelf wellicht de vraag: hoe voorkom ik blaren? Koop ik een maat groter of zijn er andere tips? Een snelle google search en het woord ‘Vaseline’ komt al snel boven. Maar is dat wel echt zo? Kan vaseline blaren voorkomen of behandelen? Hier is het antwoord.
Het antwoord is ja. Je kunt vaseline ook gebruiken om blaren te voorkomen. Dit komt omdat vaseline je huid vettig houdt. Maar vaseline is gemaakt uit aardolie. Daarom gebruiken sommige mensen liever een natuurlijk product om hun huid vettig houden. Zoals schapenwol. Voordat we dit uitleggen: wat zijn blaren of bleinen eigenlijk?
Wat zijn blaren?
Blaren zijn kleine, met vocht gevulde zakjes die zich vormen op je huid door wrijving of irritatie. Bij wandelaars ontstaan ze vaak door het schuiven van je huid tegen je sokken of schoenen, wat warmte en wrijving veroorzaakt. Dit leidt ertoe dat de bovenste huidlagen loslaten van de onderliggende lagen, waardoor je lichaam vocht naar het beschadigde gebied stuurt. Resultaat: een ambetante blein.
Om blaren te voorkomen, is het verstandig om altijd droge sokken te dragen en extra paren mee te nemen tijdens lange wandelingen, vooral als je in de regen terechtkomt. Hoewel blaren geen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, kunnen ze wel pijn veroorzaken, wat je loopstijl kan beïnvloeden en mogelijk spier- en gewrichtsproblemen kan veroorzaken.
Vaseline: bescherming gemaakt van aardolie
Vaseline, ook bekend als petroleum jelly omdat het gemaakt wordt uit aardolie (echt waar, het is een restproduct uit aardoliewinning!), is een dikke, olieachtige pasta die uitstekend werkt om je huid te hydrateren en te beschermen. Het vormt een beschermende laag over je huid die vocht vasthoudt en uitdroging voorkomt. Misschien gebruik je het al tegen droge lippen, eczeem of onder je neus bij hooikoortsklachten. Vaseline is bovendien betaalbaar en een klein potje kan lang meegaan.
Schapenwol: natuurlijke bescherming
Als je het niet prettig vindt om aardolie op je lichaam te smeren, dan is schapenwol een natuurlijk alternatief. Schapenwol bevat van nature wolvet, lanoline, dat eenzelfde beschermende laag over je huid creëert. Zo maak je een natuurlijk kussentje dat dempt en wrijving voorkomt. Een kussentje vol met lanoline (wolvet) dat de huid hydrateert waardoor die minder vatbaar is voor blaren.
Gebruik een flinke pluk Loperswol. Direct op de huid, waar je maar wil, met je sok erover. Die sok houdt de wol ook op zijn plek. Of je nou wandelschoenen draagt of sneakers: Loperswol past in elke sok.
Zo gebruik je vaseline om blaren te voorkomen
Vaseline smeren vóór het wandelen
Breng een dun laagje vaseline aan op de plekken die gevoelig zijn voor blaren, zoals je hielen, tenen en de bal van je voet. Ga je op pad met nieuwe schoenen en weet je dat je hielen vaak te lijden hebben? Smeer dan vooraf wat vaseline op die plekken. Het vermindert wrijving en voorkomt schuren van de huid.
Vaseline smeren tijdens het wandelen
Voel je tijdens het stappen dat een plek begint te irriteren? Neem even pauze en smeer wat extra vaseline. Stop even, trek je sok uit, breng vaseline aan en je kan weer verder zonder dat het erger wordt.
Vaseline smeren na het wandelen
Na je wandeling is het belangrijk om je voeten goed te wassen. Dit verwijdert overtollige vaseline en vuil, wat ontzettend belangrijk is om je huid schoon en gezond te houden.
Wat te doen als je al blaren hebt?
Voorkom verdere irritatie: Heb je al een blaar? Vaseline kan nog steeds helpen om ergere irritatie te voorkomen. Smeer een dunne laag rond de blaar; dit zorgt voor een beschermend laagje dat de huid rondom de blaar beschermt tegen verdere scheuren en wrijving.
Niet doorprikken: In de meeste gevallen is het beter om blaren niet door te prikken. De vloeistof binnenin helpt de huid eronder te genezen. Maar als een blaar groot is en pijn doet, kun je overwegen om deze voorzichtig met een steriele naald door te prikken. Laat de vloeistof eruit lopen, houd de huid schoon en smeer er wat vaseline op. En rust, een blaar heeft rust nodig.
Dek het af: Bescherm je blaar om infectie te voorkomen en verdere wrijving tegen te gaan. Je kunt een gewone pleister gebruiken of een speciaal blarenverband dat extra bescherming biedt.
Alternatieven voor vaseline tegen blaren
Vaseline vermindert wrijving en beschermt je huid tegen blaren. Maar er zijn ook andere middelen die je kunt gebruiken:
Blarenpleisters: Net als vaseline, die een beschermlaag vormt, bieden blarenpleisters goede bescherming. Ze zijn speciaal gemaakt om wrijving te verminderen en werken als een tweede huid. Dit is vooral handig als je al een blaar hebt, omdat ze helpen bij het genezen. Lees hier meer over de werking van een blarenpleister bij blaren.
Antiwrijvingscrèmes: Deze crèmes zijn ontworpen om wrijving te verminderen en bieden een beschermende laag, vergelijkbaar met vaseline. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en trekken snel in, ideaal voor gebruik zowel vóór als tijdens het wandelen. Ontdek verschillende soorten antiwrijvingscrèmes op de website van Decathlon.
Talkpoeder: Talkpoeder is een goed alternatief als je liever geen vettig laagje zoals bij vaseline wil. Bestel hier je Purol talkpoeder. Het poeder absorbeert vocht en vermindert wrijving, wat super is in het warme weer. Het houdt je voeten droog en comfortabel, waardoor je minder kans hebt op blaren.
Schapenwol: Schapenwol is een natuurlijke keuze die werkt als een zacht kussentje tussen je huid en je schoenen. Het vermindert de wrijving, net zoals vaseline, maar heeft als extra voordeel dat het vocht opneemt. Dit houdt je voeten droog en verlaagt de kans op blaren. Gewoon wat wol om de gevoelige plekken wikkelen voordat je je schoenen aantrekt, en je bent klaar om te gaan.
Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.
Bekijk hier onze producten.
Als je meer wilt weten over de prijzen van onze producten, lees dan wat Loperswol nou precies kost.
Vind hier de antwoorden op veelgestelde vragen, mocht je vraag er niet tussen staan, vul dan het contactformulier op die pagina in.